Kdo se mora certificirati? (PDF)
Vsi obrati javne prehrane / biogastronomije (hoteli, restavracije, javne kuhinje, turistične kmetije…), ki želijo svojim gostom ponujati ekološka živila, morajo upravljati procese skladno z veljavno zakonodajo za ekološko predelavo, postopki pa morajo biti nadzorovani s strani certifikacijske organizacije, ki preverja dejansko stanje v obratu in skladnost predelave v obratu z veljavnimi predpisi za ekološko predelavo v obratih javne prehrane. Inštitut KON-CERT Maribor izvaja tako redne kot tudi nadzorne kontrolne preglede v skladu s predpisano zakonodajo.
Če so upoštevani vsi predpisi in določila, ki veljajo za ekološko predelavo v obratih javne prehrane, prejme obrat javne prehrane po izvedeni kontroli certifikat, ki zagotavlja, da poteka predelava skladno z določili in predpisi ekološke predelave, kar je prav tako zagotovilo potrošniku, da so živila najvišje kakovosti.
Pri ponujanju ekoloških živil imate več možnosti. Izberete lahko samo »eko kotiček« pri zajtrku, pripravljate lahko eko jedi, jedi z ekološkimi sestavinami ter jedi z določenim deležem eko sestavine, ponudite pa lahko tudi »eko meni«.
Če pri kontrolnem pregledu ni bilo ugotovljenih neskladnosti, se obratu javne prehrane / biogastronomije izda certifikat. V primeru ugotovljenih neskladnosti je le-te potrebno najprej odpraviti, šele nato certifikacijski organ izda certifikat.
S certifikatom pridobite pravico do označevanja z izrazi »ekološki«, »eko« ali »bio«:
Pri označevanju je potrebno upoštevati zakonodajo, ki opredeljuje ekološko pridelavo in predelavo.
Vsako leto je potrebno pridobiti nov certifikat, ki zagotavlja skladnost predelave s predpisi. Prav tako se lahko ponudbo jedi označi z naslednjimi zaščitnimi znaki, ki pa niso obvezni:
Z zaščitnim znakom boste dodali svojemu obratu vrednost in pokazali potrošnikom, da ponujate v vašem obratu javne prehrane živila najvišje kakovosti.
© 2012 KON-CERT. |
|